Hoe word je een echte vlogger?

Op TV en online vind je honderden mensen die hun eigen verhaal willen vertellen door te vloggen. Een vlog is een blog in videovorm en je hebt heel weinig apparatuur nodig om een vlog te maken. Als je van plan bent om te beginnen met vloggen, dan kun je het beste over een aantal aspecten nadenken. Een goede voorbereiding is namelijk al het halve werk. Wanneer je dit gaat doen, is het ook heel handig om zogenaamde tips en tricks te kennen.

Vloggen? Dat is heel simpel!

Het maken van een vlog kost heel weinig tijd, want je neemt jezelf en andere mensen op om voor informatie te zorgen. Je maakt een vlog met een camera. Dit betekent dat jij een smartphone, webcam, videocamera of fototoestel (met een videofunctie) nodig hebt. Bij het maken van een video moet je het apparaat horizontaal houden, zodat je beeldvullende kwaliteit hebt.

Vlogs maken van A tot Z

Hoewel je heel weinig middelen nodig hebt om vlogs te maken, wil dit niet zeggen dat de voorbereiding niks betekent. We zetten hieronder de belangrijkste stappen om succesvol een vlog te uploaden.

1. Creatie van concept

Het is erg belangrijk om het concept voor jouw vlogs te bedenken, omdat je het onderwerp voor jouw publiek moet kiezen. Het is belangrijk om een thema te kiezen dat jij interessant vindt, zodat je vanaf dag één content maakt die jou interesseert. Dit is vooral handig als jij in de eerste dagen weinig kijkers hebt.

2. Aanschaffen van apparatuur

Nu je al ideeën hebt voor de content in jouw vlogs, moet je naar het apparatuur kijken. Veel mensen die vlogs maken, gebruiken de volgende materialen: webcam, videocamera, microfoon en laptop. Onthoud dat je niet al deze materialen nodig hebt voor jouw vlogs. Mobiele telefoons hebben bijvoorbeeld al ingebouwde microfoons en een videocamera, waardoor je al veel geld kunt besparen.

3. Account aanmaken

Voordat je jouw eerste vlogs gaat maken, word je van harte aanbevolen om eerst een account aan te maken op het kanaal waar je jouw video's gaat verspreiden. Hierbij kun je het beste jouw vloggersnaam zetten, zodat je makkelijker herkend wordt.

4. Account op social media

Het kan heel moelijk zijn om vlogs alleen via jouw kanaal te verspreiden. Daarom kun je het beste accounts aanmaken op social media.

5. Voorbereiding op montage

Als je de video's van vloggers bekijkt, zie je dat de experts teksten in het beeld zetten met audio- en video effecten. Het is niet direct nodig om zo veel mogelijk effecten in jouw eerste vlogs te zetten, omdat je jouw kijkers ermee kunt irriteren.

6. Vlog opnemen

Voordat je gaat beginnen, is het belangrijk om een soort draaiboek te maken waarin je bepaalt wat je gaat doen. Je kunt daarnaast in de spiegel oefenen om te zien welke houding je het beste kunt nemen. Daardoor ben je minder tijd kwijt aan het bewerken van mislukte opnames. Kies ook de juiste setting voor jouw filmpje. Als je buiten wilt filmen, is het natuurlijk geen goed idee om alles vanuit jouw slaapkamer op te nemen.

7. Vlog bewerken

Nadat je jouw filmpje hebt opgenomen, moet je deze aantrekkelijk maken voor jouw publiek. Je kunt de video's van anderen volgen en een muziekje op de achtergrond zetten. Als er ongemakkelijke pauzes zitten, kun je die natuurlijk weghalen in het bewerkingsproces.

8. Vlog uploaden

Nu je alle voorafgaande stappen hebt doorlopen, is het tijd om jouw vlog te uploaden. Zorg dat je deze niet op privé hebt staan, zodat iedereen jouw video kan zien.

9. Reclame maken op social media

Na het uploaden van het filmpje moet je deze natuurlijk verspreiden onder jouw publiek. Je kunt het beste de kanalen gebruiken waarop jouw publiek actief is. Op deze manier kunnen jouw kijkers de filmpjes verder verspreiden.

10. Interactie met vlogs

Als er reacties zijn op jouw video's, word je aangeraden om erop te reageren. Zo betrek je jouw kijkers en ze zullen zich aangesproken voelen om de filmpjes verder te verspreiden. Dit kan op de lange termijn erg voordelig zijn, omdat jouw kijkers als het ware ambassadeurs kunnen worden voor jouw video's.

Tips en tricks voor vlogs

Als je graag muziek in jouw filmpjes wilt zetten, raden we jou aan om rechtenvrije muziek te gebruiken. Op deze manier vermijd je copyright claims van muzieklabels. Door deze claims kunnen jouw vlogs worden verwijderd. Daarnaast is het een handige tip om geen lange vlogs te maken, want kijkers kunnen dan afhaken. Bovendien hoor je voor jouw vlog een camera te kopen die hele scherpe video's maakt.