Goede raadsels verzinnen?

Het verzinnen van moeilijke raadsels kan moeilijker zijn dan moppen bedenken, omdat je mensen niet aan het lachen moet brengen. Hoewel er grappige raadsels zijn, is het de bedoeling om anderen een probleem te laten oplossen. Iedereen heeft hiervoor gezond verstand nodig, want ze moeten de onderdelen van een verhaal gebruiken om tot een oplossing te komen. Ze kunnen hiermee goede raadsels oplossen, maar het mooie ervan is dat verschillende soorten raadsels onverwachte antwoorden kunnen hebben.

Hoe maak je moeilijke raadsels?

Het bedenken van uitstekende raadsels is voor iedereen weggelegd. Kinderen beginnen bijvoorbeeld heel vaak een raadsel met 'ra, ra …'. Tieners, volwassenen en ouderen maken vergelijkingen tussen mensen en/of onderwerpen om iedereen aan het denken te zetten. Als kinderen voor het eerst moeilijke raadsels gaan bedenken, dan denken ze dat jij de antwoorden erop niet weet. Tieners beschouwen daarentegen puzzels als goede raadsels. Op middelbare scholen heeft iedereen wiskunde gehad en ze hebben hierbij veel verhaaltjessommen opgelost. Door deze zogenaamde puzzelraadsels vind je vaak moppen, zoals 'wanneer leefde de oudste persoon ter wereld? … Tussen zijn geboorte en zijn dood!' Andere goede raadsels die tieners, volwassenen en ouders ook maken hebben betrekking tot taal. Een aantal voorbeelden van deze leuke, moeilijke raadsels zijn:

 • Wat was was, eer was was was?

  Honing

 • Een belg strooit peper over zijn tv. Waarom doet hij dat?

  Hij wil het beeld scherper maken.

 • Het is rood en wit, heeft een zonnetje en komt uit een reageerbuis?
  Pipo de kloon.

Wil je een echte hersenskraker bedenken voor jouw familie, vrienden of collega's? Dan raden we deze moeilijke raadsels aan:

 • Twee meisjes worden samen geboren in hetzelfde ziekenhuis. Hun uiterlijk is identiek, maar toch zijn ze in verschillende jaren geboren. Hoe is dit mogelijk?

 • In welk Engels woord komt het woord ‘achterwerk’ twee keer achter elkaar voor?

 • Julia’s moeder heeft 7 kinderen. Ze heten Anna, Anke, Amber, Alice, Amelia en Aster. Wat is de naam van het zevende kind?  

Meer inspiratie nodig voor de leukste raadsels?

Als je verder op zoek bent naar goede raadsels die je niet alleen aan het lachen brengen, maar ook jou goed laten nadenken, dan raden we je aan om online te gaan zoeken. Op deze website en andere platformen vind je tientallen raadsels die je met iedereen kunt delen.